Det Gode Broed

englishElse Østergaard Andersen

Hvis du kan lide at bage og spise godt brød, skulle du prøve denne opskrift, som vandt førstepris (en rejse til Paris) i brødbagningskonkurrencen "Brød med smag" i Odense, september 2001. Dommere ved konkurrencen var Anker Boye, borgmester i Odense, bagerfaglærer og træner for det danske landshold til bager-VM Peter Rolaj fra bagerskolen i Dalum og kogekone Ella Sørensen fra Den Fynske Landsby. Brødets basis er friske topskud fra brændenælder og den gamle hvedesort Spelt. Det bedste speltmel (en meget mørk af slagsen) købte jeg på torvet i Faaborg. Brødet er opkaldt efter skoven Enemærket på Sydfyn, hvor jeg og Verner boede i 5 år og hvor de frodige nælder stod i så rigelig mængde, at det inspirerede brødbagningen.
Curriculum Vitae

Publikationer

Bregner

Familieliv


Musik

Rejser



Enemærkebrød, 3-4 stk.

Ingredienser
200 g grahamsmel 
75 g rugmel
8,5 dl kogende vand
Bland de to typer mel og – lidt efter lidt – med kogende vand til en tynd, jævn dej. Lad melet trække fugt i mindst 8 timer.

100 g friske brændenældetopskud*
1,5 spsk groft salt
5 dl koldt vand
25 g gær (ikke tørgær)
200 g durummel
1 kg speltmel
Blanchér nælderne i kogende vand et par minutter og lad dem dryppe og køle af i et dørslag. Hak nælderne, bland dem i dejen og tilsæt salt. Rør gæren ud i lidt af det kolde vand, tilsæt resten af vandet og bland det lidt af gangen i den tynde dej. Durummelet og det meste af spelten iblandes og røres grundigt sammen –   behold en lille rest af melet indtil den rette konsistens er opnået. Dejen skal til slut være sej at røre, men akkurat så tynd, at den er helt umulig at ælte.  Smør 3-4 rugbrødsforme med smør. Fyld dejen i – dog ikke mere end halvt. Lad dejen hæve i ca. 10 timer ved stuetemperatur**. Sæt dem i en kold ovn (f.eks. på varmluft), sæt den på 200 grader og bag brødene i ca. 60 minutter. Brødene skal give en hul lyd fra sig, når man banker på dem på bunden, før de er færdigbagte.

* Tip 1: Med nogen omhu og hyppig slåning af sit nældebed kan man i f.eks. Danmark sagtens have friske nælder til rådighed for madlavningen en stor del af året
– fra de første blade dukker frem af jorden i marts og til ind i november.

**Tip 2: Bagningen kan sagtens tilpasses en travl hverdag
– især hvis man er heldig at have en ovn med tænd/slukur. I dette tilfælde starter man dejen om morgenen (f.eks. når man alligevel koger vand til the eller kaffe). Sidst på eftermiddagen, f.eks. i en ledig stund under tilberedning af aftensmaden fortsættes så. Hvis man har rigeligt med nælder, kan de overskydende jo indgå i pasta-retten f.eks.  Dejen i brødformene sættes så inden sengetid i ovnen og uret stilles således, at brødet er friskbagt, når vækkeuret ringer. I mine øjne findes ingen bedre start på en morgen end at vågne op til duften af friskbagt brød!